ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ο εκδημοκρατισμός του Δημοτικού Συμβουλίου

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ο εκδημοκρατισμός του Δημοτικού Συμβουλίου

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που δεν τιμούν την πόλη μας. Ακριβολογώντας θα έλεγα δεν τιμούν το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας.
Με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη πιστέψαμε ότι θα έμπαιναν τα θεμέλια μιας πλουραλιστικής και κατά συνέπεια δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού μετά τις δημοτικές εκλογές προέκυψαν περισσότερες και διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Απ΄ ότι όμως εκ των υστέρων διαπιστώσαμε αυτό όχι μόνο δεν έγινε πραγματικότητα αλλά έχουμε εντελώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Παρά λοιπόν τις φιλότιμες προσπάθειες των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να υπάρξει σύγκλιση και σύνθεση των απόψεων, οι αριθμοί δεν επέτρεψαν και δεν επιτρέπουν υπέρ μιας τέτοιας λειτουργίας. (Η παράταξη της διοίκησης με την απολυτή πλειοψηφία, 25 δημοτικούς συμβούλους και οι επτά παρατάξεις της αντιπολίτευσης με 16 συνολικά δημοτικούς συμβούλους.)
Θεωρώ ότι μια μεταρρύθμιση με κατεύθυνση των εκδημοκρατισμό του τρόπου εκλογής του δημοτικού συμβουλίου σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρόλου του δημότη θα έβρισκε συμφώνους τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών .

Είδα με ενδιαφέρον στον Τύπο μια συνέντευξη του υπουργού εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, μια πρόταση για την εκλογή δημάρχου και δημοτικών συμβούλων από ενιαία ψηφοδέλτια.

Κάνω λοιπόν κάποιες σκέψεις τις οποίες μοιράζομαι μαζί σας.
Ο Δήμαρχος δεν θα επιβάλλει τις απόψεις του στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω της παραταξιακής πλειοψηφίας και πειθαρχίας, αλλά θα πρέπει να πείθει για την ορθότητα των προτάσεων του. Θα ελαχιστοποιηθούν οι πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις, μιας και δε θα υπάρχουν δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες συνήθως προέρχονται από πολιτικά κόμματα.
Η ψήφος του δημότη θα είναι ψήφος προςπρόσωπα και όχι προς δημοτική παράταξη. Θα δοθεί η δυνατότητα σε καταξιωμένους ανθρώπους να προσφέρουν στα κοινά της πόλης μας, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μπουν σε διαδικασίες αξιολόγησης από κόμματα και παρατάξεις.
Ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, οπότε δεν θα χρειάζεται δεύτερος γύρος, πέρα από όλα τα άλλα που συμβαίνουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος των εκλογών.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε υπέρ της διαφάνειας, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Η συνεργασία, ο διάλογος και η σύνθεση απόψεων θα πρέπει να είναι το νέο όραμα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το καλό του τόπου μας.

Αραμπατζής Γαβριήλ
Ηλεκτρολόγος Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών ΕΜΠ MSc
Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια: