ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Συνέδριο για την Πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Συνέδριο για την Πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών


Ο Δήμος Ηλιούπολης, σε συνεργασία με την ΠΕΔΑ, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργανώνει Συνέδριο για την Πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών, με θέμα: «Ο ρόλος του επιστημονικού σχεδιασμού στη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών».
Το Συνέδριο υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος Forest Cities, και αφορά στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, μέσω στοχευμένων ενεργειών, που θα εξειδικεύουν τις τοπικές ανάγκες, με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της τηλεματικής, τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, την αξιοποίηση των εμπειριών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και την ανάπτυξη κοινών δράσεων με άλλους Δήμους και αρμόδιους φορείς.

Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν πιλοτικά δύο μόνον Δήμοι απ’ όλη την Ελλάδα: ο Δήμος Ηλιούπολης και ο Δήμος Σερρών.

Στο πλαίσιο αυτής της συμμετοχής, ο Δήμος μας, μεταξύ άλλων:

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα γεωπληροφοριακά συστήματα (GIS), εκπόνησε πρότυπο – καινοτόμο τοπικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών (Εργαστήριο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών). Σ’ αυτό το Σχέδιο Δράσης διατυπώθηκαν εμπεριστατωμένα συμπεράσματα, για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενέργειες, που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη προστασία του Υμηττού.
Εφάρμοσε δυναμικό Σύστημα αποτίμησης κινδύνου δασικής πυρκαγιάς, αξιοποιώντας την τηλεματική, με τη χρήση πρότυπου λογισμικού (DFF Risk), το οποίο δημιουργήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες (μετεωρολογικά, τοπογραφικά, γεωμορφολογικά και στοιχεία βλάστησης).
Πρωτοστάτησε στη δημιουργία δικτύου ελληνικών πόλεων, για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, με έμφαση στη συνεργασία και τη διάχυση της πληροφόρησης στους όμορους Δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του όρους του Υμηττού.
Συμμετέχει σε Ομάδα Εργασίας φορέων και προσωπικοτήτων (Πανεπιστημιακών και ειδικών επιστημόνων σε θέματα φυσικών καταστροφών), για τη μελέτη, την ανταλλαγή απόψεων και τον σχεδιασμό δράσεων σχετικά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Συμμετέχει σε διεθνή διάλογο και ανταλλαγή πληροφοριών για τα θέματα αυτά, μέσα από ειδικά διαμορφωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα (e Forum).
Πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην Περιφέρειας της Τοσκάνης Ιταλίας, για την απόκτηση εμπειρίας σε σχέση με τον πρότυπο τρόπο λειτουργίας της Τοσκάνης στα θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.
Εκτύπωσε και διένειμε ενημερωτικό υλικό, για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, για τους τρόπους ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην πρόληψη της δασική πυρκαγιάς. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το Συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίοι θα αναπτύξουν επί μέρους ζητήματα και πολλαπλές προσεγγίσεις πάνω στον τρόπο αποτελεσματικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, μέσω του επιστημονικού σχεδιασμού και της δραστηριοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, την Παρασκευή, 21/6/2013, ώρες 09.00 – 17.00

Είσοδος ελεύθερη

Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: