ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ο Βαλασόπουλος εξηγεί γιατί καταψήφισε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ο Βαλασόπουλος εξηγεί γιατί καταψήφισε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Δεν μας έκανε σοφότερους ο Δήμαρχος Ηλιούπολης επέμενε στο ότι τα λεφτά της Κρατικής αρωγής  προς τους Δήμους θα μειωθούν δραματικά (στο μισό ανέφερε) και για το λόγο αυτό καταψήφισε τις πολιτικές που  ψηφίστηκαν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ  με μεγάλη πλειοψηφία. Αναφέρθηκε και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης το οποίο είπε πως δεν απασχολεί προσωπικό χωρίς να δώσει όμως στοιχεία για το πόσο στοιχίζει τον χρόνο και το οποίο είναι στα υπό κλείσιμο αφού το Υπουργείο κρίνει πως το κόστος είναι μεγάλο και το μουσείο περιττό.
Επίσης κοινοποίησε την επιστολή που ήδη έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Διεξήχθη σε μια εποχή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποβληθεί και εξακολουθεί να υποβάλλεται στις οδυνηρότερες θυσίες, στις δραστικότερες περικοπές χρηματοδότησης και στις μεγαλύτερες μειώσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, και επιπλέον απειλείται με οριστικό κλείσιμο των σημαντικότερων κοινωνικών δομών και με μαζικές οριζόντιες απολύσεις απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού.
Στην ομιλία μου στο Συνέδριο, ζήτησα από την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να προσδιορίσει τις αιτίες αυτής της κατάστασης, να καταδικάσει ανοικτά τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελληνική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και να διαχωρίσει τη θέση της απ’ αυτές, διαμορφώνοντας ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο για την Τ.Α.
Ζήτησα να διατυπώσει ανοικτά τη θέση ότι η Τ.Α. μετατρέπεται σιγά σιγά σε μηχανισμό της Κεντρικής Διοίκησης χωρίς καμία οικονομική, διοικητική και αναπτυξιακή αυτοτέλεια.
Ζήτησα να προστατεύσουμε τις κοινωνικές δομές των Δήμων, το τελευταίο προπύργιο του Κοινωνικού Κράτους που βλέπουμε να καταρρέει καθημερινά.
Τόνισα ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του Ευρώ, και να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη, όχι όμως μόνο εις βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων στρωμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι ίδιες οι Επιτροπές Οικονομικών και Θεσμών της ΚΕΔΕ παραδέχονται ότι:
Το συνολικό ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, χωρίς το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών, ανέρχεται σε 2,6 δις €. Το δωδεκατημόριο που κατανέμεται δεν ξεπερνάει το 1,3 δις €. Εντοπίζεται δηλαδή ένα χρηματοδοτικό κενό 1,3 δις €. Με χρηματοδοτημένο το 50% του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των δήμων είναι προφανές πως καταστρατηγείται κατάφορα το άρθρο 102 του Συντάγματος, που αναφέρει ρητά ότι «το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης…»
Εδώ θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, ήτοι μείωση 88%, ενώ οι δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) από 1350 συγχωνεύτηκαν σε 492, ήτοι μείωση 64%, και οι ΔΕΥΑ από 230 σε 126, ήτοι μείωση 45%.
Παράδειγμα στο Δήμο μας είναι η διαφαινόμενη κατάργηση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (ΜΕΑ). Ο ερασιτεχνισμός τους είναι τέτοιος που δεν γνωρίζουν ότι το ΜΕΑ δεν έχει προσωπικό.
Επιπλέον, για να αποπροσανατολίσουν την Τ.Α. από τα πραγματικά προβλήματα, περιφέρουν στα ΜΜΕ την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όπως και τη διαφοροποίηση των κριτηρίων κατανομής των χρηματοδοτικών πόρων στην Τ.Α.
Βεβαίως ο Υπουργός των Εσωτερικών στο Συνέδριο δεν ανέφερε ούτε λέξη για τα παραπάνω.
Δυστυχώς, στο Συνέδριο διαπιστώθηκε η αδυναμία της ηγεσίας των Συλλογικών μας οργάνων να ανταποκριθούν με επάρκεια και ενότητα στις αυξημένες απαιτήσεις των συνθηκών που βιώνουμε, και να διατυπώσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο επιβίωσης και υπεράσπισης του ρόλου της Τ.Α.
Το ρήγμα που επήλθε στην πλειοψηφούσα Παράταξη της ΚΕΔΕ είναι βαθύ και αξεπέραστο. Τόσο εγώ όσο και άλλοι Δήμαρχοι από την Περιφέρεια καταψηφίσαμε τις αποφάσεις, και μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Αττικής (που απείχε από την ψηφοφορία) απαιτήσαμε την τροποποίησή τους.
Δυστυχώς από το σύνολο των 500 Συνέδρων παρέμειναν στο τέλος μόνο οι ογδόντα (80) περίπου (δείγμα της απογοήτευσης των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ενώ ακόμη και μέλη του ίδιου του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξήλθαν από την αίθουσα για να μην ψηφίσουν τις αποφάσεις της Πλειοψηφίας.
Στο Συνέδριο φάνηκε ότι πέρα και έξω από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις αρχίζει να αναπτύσσεται ένα σοβαρό κίνημα αντίστασης στον χώρο της Τ.Α., που έχει ως στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των Τοπικών Κοινωνιών και πρώτα απ’ όλα του Κοινωνικού της ρόλου.
Σ΄ αυτήν την προσπάθεια έχουμε υποχρέωση να ενταχθούμε όλοι, όσοι πιστεύουμε ότι η Τ.Α. συνιστά τον μοναδικό και αναντικατάστατο παράγοντα υποστήριξης της κοινωνίας και της Τοπικής οικονομίας και ειδικότερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε απέναντι σ’ αυτούς που για τους δικούς τους λόγους ¨συμβιβάστηκαν ¨ και συμφώνησαν (με δική τους ομολογία) με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεχνώντας τις αρχές και τις αξίες που διέπουν μια Τ.Α. με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια για την οποία αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: