ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Σε λίστα επιχορηγούμενων ΜΚΟ η ΕΔΡΑ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Σε λίστα επιχορηγούμενων ΜΚΟ η ΕΔΡΑ

-Και ακόμα μία εταιρεία της πόλης μας-
Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «ΕΔΡΑ» εμφανίζεται σε λίστες επιχορηγούμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Σε πρώτη φάση, όπως -μέχρι στιγμής- βρήκαμε και μπορείτε να δείτε στις εικόνες, επιχορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, επαναλαμβάνουμε ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Την ΕΔΡΑ έφερε βιαστικά στην Ηλιούπολη ο απερχόμενος δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Θυμίζουμε, το κόλπο με τις ΜΚΟ το έστησε ο Γ. Παπανδρέου. Σύμβουλός του διετέλεσε ο απερχόμενος δήμαρχος που ζητά ξανά την ψήφο μας.



Ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση εκτός από την ΕΔΡΑ βρήκαμε και μια με ...έδρα στην Ηλιούπολη. Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Media Dell’ Arte» που βρήκαμε πως πήρε 18.000 € το 2009, από την ΓΓΝΓ, για «προγράμματα νεολαίας».



Τόσο γενικό το αντικείμενο που μας οδηγεί σε προβληματισμό: είναι δυνατόν οι λειτουργοί που ενέκριναν το παραπάνω ποσόν να μην ήξεραν ότι είναι παντελώς αδύνατος ο έλεγχος πού θα καταλήξουν αυτά τα χρήματα;

Την επόμενη χρονιά πήρε 8.000 € για «Γιορτές στα Νησιά 2010».



Σε ποια νησιά και τι γιορτές, για ποιο λόγο, με αφορμή τι, ένας θεός ξέρει, αλλά δεν ξέρουμε ποιος. Η εταιρεία αυτή δηλώνει έδρα Γρηγορίου Ξενοπούλου 32, Ηλιούπολη, όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα, μαζί φυσικά με το ΑΦΜ 999788679. Η ΕΔΡΑ πήρε το 2010 5.000 € για «Διακρίσεις και σχολική διαρροή –Διαπολιτισμικά Εργαστήρια Νέων». Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ο €υρών αμειφθήσεται.

Ακόμα, η ΕΔΡΑ το 2011 πήρε 3.000 € για "10η Ημερίδα για τον Εθελοντισμό".



Θυμίζουμε, το μεγάλο κόλπο με τις ΜΚΟ στήθηκε επειδή η Ελλάδα ως μέλος του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτεί ανθρωπιστικά και αναπτυξιακά έργα σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες. Αυτό εκτός από το Εξωτερικών το υλοποιούσαν και άλλα υπουργεία όπως το Πολιτισμού και το Παιδείας, οι πολιτικοί προϊστάμενοι των οποίων δεν έδειξαν –όπως κανείς άλλος υφιστάμενός του- ενδιαφέρον για το πώς θα ελέγξουν αν τα χρήματα θα φτάσουν στον επικαλούμενο προορισμό τους. Την κατάληξη την μάθαμε όλοι, κάτι που, αν δεν ξεκαθαριστεί σύντομα, θα βαραίνει για όλες τις ΜΚΟ, «καλές» και «κακές».

Αναρωτιόμαστε κι εμείς αν η Ελλάδα είναι ήδη από το 2009 χώρα του τρίτου Κόσμου, αφού, εδώ, στο εσωτερικό, δραστηριοποιούνται η ΕΔΡΑ και η Media Dell’ Arte, όπως και πολλές ακόμα επιχορηγούμενες ΜΚΟ.

Σημειώνουμε ότι τα χρήματα δίδονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις όπως Συνθήκη Monterrey, Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας και με βάση τον ενδιάμεσο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα κράτη-μέλη. Από 2006 μάλιστα, η «Ελληνική Αναπτυξιακή Βοήθεια» θα έπρεπε να ανέρχεται στο 0,51% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2010 και 0,25% ως και το 2016. Μιλάμε, δηλαδή για πολύ χρήμα. Για τις μέρες μας, φρίκη!

Για την «δική μας» την ΕΔΡΑ ακόμα περιμένουμε απάντηση τι ακριβώς προσέφερε στην πόλη μας με το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» που πληρώνει ο Δήμος, δηλαδή όλοι μας, από το ενοίκιο, μέχρι το φως, νερό, τηλέφωνο. Τουλάχιστον ας πάρει την ευθύνη ο κ. Βαλασόπουλος να διαβεβαιώσει ότι σήμερα είναι σίγουρος ότι πρόκειται για «καλή» ΜΚΟ, γι’ αυτό άλλωστε την κουβάλησε στην πόλη μας και της ενέθεσε δουλειές που μπορούσε να διεκπεραιώσουν οι δημοτικές υπηρεσίες μας άνετα, ελέγξιμα και –πάνω απ’ όλα- δωρεάν. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: