ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δίνουν συγχωροχάρτι για το «φαγοπότι» στους ΟΤΑ

ΞΕΦΤΙΛΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΘΛΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΣΑΜΑΡΑ ΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΞΗΛΩΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!!!!!
Αφεση αμαρτιών για φορολογικές παραβάσεις και ασυλία έναντι οποιονδήποτε κυρώσεων για χρέη στο Δημόσιο, δίνει στις διοικήσεις και μέλη αμαρτωλών δημοτικών επιχειρήσεων με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η γνωμοδότηση που έγινε κατόπιν σχετικού ερωτήματος του υπουργείου Οικονομικών, που εξακολουθεί να αναζητά υπευθύνους για τις καταχρήσεις και τα «φέσια» που έγιναν επί σειρά ετών από διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις, ορίζει πως η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και η μεταφορά τους στους οικείους δήμους συνεπάγεται ότι οι υπεύθυνοι των δημοτικών επιχειρήσεων δεν φέρουν καμία προσωπική ευθύνη για τυχόν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην υπερχρέωση της επιχείρησης, αφού οι οφειλές διαγράφηκαν και μεταφέρθηκαν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νόμους το 2012 και το 2013.

Το σκεπτικό
Σύμφωνα με το σκεπτικό της γνωμοδότησης «η διαγραφή των οφειλών που βεβαιώθηκαν ταμειακά αποτελεί διαγραφή του χρέους και επομένως δεν μπορεί να υφίσταται ευθύνη των διοικούντων τη δημοτική επιχείρηση, αφού ο αρχικός και κύριος υπόχρεος παύει να ευθύνεται».

Έτσι, συνεχίζει «η διαγραφή του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων και η επαναβεβαίωσή τους στους οικείους ΟΤΑ συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής συνολικά και αντικειμενικά, υπό την έννοια ότι απαλλάσσονται αυτής και τα δύο φορολογικά υποκείμενα, ήτοι η δημοτική επιχείρηση και ο διοικών αυτήν».


Πλήρη απαλλαγή απο κάθε προσωπική ευθύνη έχουν και οι δήμαρχοι που αναλαμβάνουν την εξόφληση των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ακόμη «και τα φυσικά πρόσωπα που ήταν συνυπόχρεα με τις δημοτικές επιχειρήσεις για την εξόφληση των οφειλών, μετά την ισχύ των διατάξεων του ν. 4071/2012 και 4170/2013 δεν ευθύνονται!!!!! για το ποσό της κύριας οφειλής».

Με εγκύκλιό της η επικεφαλής της Γενικής Γραμμματείας Δημοσίων Εσόδωνκοινοποίησε τη γνωμοδότηση στις εφορίες. Πρέπει να σημειωθεί πως η βάση για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις είχε μπει με τα άρθρα 10 του ν. 4071/2012 και 77 του ν. 4170/2013 που προέβλεπαν τη διαγραφή των χρεών στην εφορία και το ΙΚΑ των δημοτικών επιχειρήσεων που πέρασαν στην περιφέρεια και τη μεταφορά τους στους οικείους ΟΤΑ και μάλιστα χωρίς τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: