ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Εδώ δεν γνωρίζουν που είναι τα μηχανήματα του Δήμου με τέτοιες υπηρεσίες είναι δυνατόν να πάμε μπροστά!!!!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Εδώ δεν γνωρίζουν που είναι τα μηχανήματα του Δήμου με τέτοιες υπηρεσίες είναι δυνατόν να πάμε μπροστά!!!!


ΜΠΑΧΑΛΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ "ΕΧΑΣΑΝ" ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΚΑΙ ..Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΑΝΕΥΡΕΘΗ

Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου, ο κ. Ευσταθίου δημοσίευσε σε sites της πόλης μας , μια επιστολή με την οποία γνωρίζει στην Πόλη πως το μηχάνημα μέτρησης της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας βρέθηκε!
Λεπτομέρειες , για να γνωρίσετε το θέμα, μπορείτε να βρείτε σε επιστολή – άρθρο μου που δημοσιεύτηκε τόσο στο ilioupolisonline όσο και στο ilioupolisgiaolous.
Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική του επιπέδου λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου σε σχέση με τη λειτουργία της αιρετής Διοίκησης του Δήμου όπως αυτή ασκείται και εκφράζεται από την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» του Δημάρχου κ. Βαλασόπουλου!

 Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και ο κ. Ευσταθίου που κλείνοντας την επιστολή του τονίζει «Τέλος, όσον αφορά την συνεργασία Δημοτικής Αρχής και Υπηρεσίας του Δήμου είναι θέμα προς συζήτηση» 

Δεν είναι μόνο ο κ. Ευσταθίου που εντοπίζει το θέμα. Η ίδια η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίζει έντονα σημάδια ανοργανωσιάς τα οποία οδηγούν σε αντιπαραγωγικές και «αντιδημοκρατικές» διαδικασίες. 

Δεκάδες θέματα προς συζήτηση, δεκάδες ερωτήσεις προ ημερήσιας διάταξης , θέματα προς συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, πολύωρες συζητήσεις μέχρι «τελικής πτώσης». Το επίπεδο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δηλωτικό αδυναμιών , άγνοιας Διοίκησης ή και υποκειμενικών περί δημοκρατίας αντιλήψεων. Δεν είναι αμέτοχο και το νομοθετικό κατασκεύασμα του «Καλλικράτη» και των «συμπτώσεων» που συνέτρεξαν στην εφαρμογή του. 

Είμαι υπερβολικός; Ίσως ! Για δέστε όμως μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα :
Με ώρα έναρξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τις 4:30 μ.μ. , στις 7:00 μ.μ. δυόμιση ώρες μετά, η συζήτηση αναλώνεται σε ερωτήσεις και απαντήσεις «εκ του προχείρου»!

 Η Ημερήσια διάταξη με 38 θέματα μεταξύ των οποίων και ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης δεν έχει αρχίσει ακόμα. 

Φανταστείτε το επίπεδο της συζήτησης που μπορεί να γίνει ανάμεσα σε 45 ανθρώπους οι οποίοι μόλις προ δύο- τριών ημερών λάβανε την ημερήσια διάταξη με τις ανάλογες εισηγητικές εκθέσεις. 

Μόνο ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης είναι ένα κείμενο 50 σελίδων πάνω κάτω, άμεσα συνδεδεμένος με το οργανόγραμμα και την απολογιστική , μέχρι τώρα, λειτουργία των υπηρεσιών .

Η τοποθέτηση του κ. Καλούδη για την ανάγκη κατάθεσης των ερωτήσεων εγγράφως προ του Δημοτικού Συμβουλίου πνίγεται σε διαμαρτυρίες από όλες τις πλευρές! Γιατί μια τέτοια στάση σε μια πρόταση απόλυτα ορθή;

Η απάντηση κρύβεται στην πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης όλων των παρατάξεων προς τον άκρως Δημαρχοκεντρικό , εγωκεντρικό και ιδιαίτερα προσωποπαγή τρόπο άσκησης της Διοίκησης από τον Δήμαρχο κ. Βαλασόπουλο.

 Το Δημαρχοκεντρικό πρότυπο το επιβάλλει ο Νόμος . Τον εγωκεντρικό και ιδιαίτερα προσωποπαγή χαρακτήρα τον επιβάλλει ο ίδιος ο Δήμαρχος και είναι σύμφυτος με τον δικό του χαρακτήρα. Λογικό! 

Το παράδειγμα της «απώλειας» του μηχανήματος μέτρησης ακτινοβολίας κεραιών και η αντίδραση του Δήμου είναι χαρακτηριστικό. Το θέμα δημιουργήθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο 2 Οκτωβρίου 2014 . Λογικά η Διοίκηση του Δήμου την επόμενη μέρα θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για το μηχάνημα , “που δεν είναι και ιδιαίτερα φθηνό”. 

Στοιχειώδης αντίδραση επίδειξης ενδιαφέροντος για την περιουσία του Δήμου ήταν η αναζήτηση του μηχανήματος την αμέσως επομένη. Στοιχειώδης – ελάχιστη υποχρέωση της Διοίκησης ήταν να πληροφορήσει τον κ. Αναγνώστου και τον κ. Ευσταθίου για την «ανεύρεση» του μηχανήματος. 

Ορθή και Δημοκρατική υποχρέωση της Διοίκησης ήταν να ενημερώσει τις παρατάξεις και γιατί όχι και τους Δημότες μιας και το θέμα πήρε δημοσιότητα. Μετά από μια τέτοια διαδικασία δεν θα υπήρχε ανάγκη ερωτήσεων! Όχι μόνο δεν έγιναν όλα αυτά αλλά ο κ. Ευσταθίου ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το θέμα , αναζήτησε το μηχάνημα το οποίο και βρέθηκε. Επειδή εγώ δημοσιοποίησα το θέμα ο κ. Ευσταθίου με ενημέρωσε και ταυτόχρονα δημοσιοποίησε την «ανεύρεση» του μηχανήματος. Προφανώς, μετά, οι υπηρεσίες ενημέρωσαν και την Διοίκηση περί του μηχανήματος προς δόξα των σύγχρονων μορφών Διοίκησης!


Τέτοια παραδείγματα «σύγχρονων» μορφών διοίκησης στο Δήμο Ηλιούπολης μπορούν να εντοπιστούν σε πολλές περιπτώσεις . 

Όμως «τι χρείαν έχομε μαρτύρων» όταν ο ίδιος ο κ. Βαλασόπουλος πληροφορεί το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης καρκινοβατεί από το 2011 και στο χθεσινό ΔΣ αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά. Πως εκφράζεται στη πράξη η έλλειψη του ΟΕΥ για τόσα χρόνια; Χωρίς επικαιροποιημένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας αυξάνεται η ευελιξία του κ. Δημάρχου. Πως όμως θα λειτουργήσει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και του Επιχειρηματία χωρίς Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών ; Μήπως θα έπρεπε να προηγηθεί ο ΟΕΥ και να ακολουθήσει η εκλογή του κ. Αραμπατζή;

Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα Δημοκρατικής και αποτελεσματικής οργάνωσης στο Δήμο Ηλιούπολης.
 Το Δημαρχοκεντρικό μοντέλο που επιβάλλει ο Καλλικράτης και με περισσή επιμέλεια υλοποιεί ο κ. Δήμαρχος, απωθεί τους Δημότες αντί να έλκει τους Πολίτες.

Γιώργος Μπαλτάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: