ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ανίδεος με τα αυτοδιοικητικά ο Μητσοτάκης, δηλώνει ο Βαλασσόπουλος

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ανίδεος με τα αυτοδιοικητικά ο Μητσοτάκης, δηλώνει ο Βαλασσόπουλος



Με σκληρά λόγια επιτέθηκε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος για την απόφαση του πρώτου να στείλει στον εισαγγελέα τους πέντε δημάρχους που δεν συμμορφώθηκαν με τον επανέλεγχο των μονιμοποιηθέντων (με το Π.Σ. Παυλόπουλου) δημοτικών υπαλλήλων.

«Ο κ. υπουργός δεν έχει αίσθηση από Αυτοδιοίκηση», ήταν τα λόγια του δημάρχου στην προ ημερών συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο κλήθηκε να πάρει θέση για τα «καυτά» επίκαιρα θέματα των εργασιακών των δήμων.

Πάντως , ο κ. Βαλασόπουλος ξεκαθάρισε τη συνολική του θέση: καμία ανοχή στα πλαστά πτυχία, ναι στην αξιολόγηση αλλά με ένα πιο δίκαιο σύστημα και καταδίκη της κυβέρνησης στις περιπτώσεις που υπάρχει ποινικοποίηση της άρνησης παροχής στοιχείων για τον επανέλεγχο των συμβάσεων των μονιμοποιηθέντων στους δήμους.

Απόφαση κατά της παραπομπής


Ο δήμαρχος ζήτησε και πήρε από το δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα υποστήριξης των πέντε δημάρχων που διώκονται επειδή μπλόκαραν την αποστολή στοιχείων για τον επανέλεγχο των δικαιολογητικών με τα οποία μονιμοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια οι δημοτικοί υπάλληλοι στους δήμους τους.

Στο ψήφισμα καταδικάζεται η σχετική ενέργεια του υπουργού Κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο ο κ. Βαλασόπουλος είχε μόνο αρνητικά σχόλια:

«Πρόκειται για πράξη που προσβάλει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαντώ στον κ. Μητσοτάκη ότι οι δήμαρχοι δεν καθαιρούνται από τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς. Καθαιρούνται από το λαό που ψηφίζει. Δεν ξέρω τι σκεφτόταν ο υπουργός εκείνη την ώρα. Αποδεικνύεται πάντως ότι δεν έχει αίσθηση από Αυτοδιοίκηση».



« Λαβράκι» από τους ελέγχους

Όσον αφορά το «σαφάρι» για τα πλαστά πιστοποιητικά στις προσλήψεις, αλλά και στις μονιμοποιήσεις, στο Δήμο, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες έχουν ήδη, εκ των έσω, διεξάγει σχετικούς ελέγχους με ανάλογα αποτελέσματα.

«Στην Ηλιούπολη κάναμε εμείς ήδη τους ελέγχους», σχολίασε ο κ. Βαλασόπουλος αναφέροντας χαρακτηριστικά παράδειγμα μιας δημοτικής αστυνομικού, με μαιμού «master» που δεν πιστοποιούταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και η οποία δεν επωφελήθηκε από την πρόβλεψη για παραμονή στο Δήμο και βγήκε στη διαθεσιμότητα.

«Άρα, τι χρειαζόμαστε τους ελεγκτές; Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας», τόνισε ο δήμαρχος, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθεί στο Δήμο την παρουσία εξωτερικού ελεγκτή.

Από την άλλη, «ναι» λέει στην αξιολόγηση των υπαλλήλων ο δήμαρχος Ηλιούπουλης, όχι όμως με τον τρόπο που ο τελευταίος νόμος προβλέπει. «Η αξιολόγηση είναι πρόοδος αλλά με ένα δίκαιο μοντέλο, το οποίο θα βγει μέσα από διάλογο», σχολίασε ο κ. Βαλασόπουλος.

Οι εργαζόμενοι

«Δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση», διεμήνυσε στη δική της παρέμβαση η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης , κυρία Καραγιαννίδου.

Η πρόεδρος , διατύπωσε ξεκάθαρη θέση για όσους αποδεικνύεται ότι είχαν « μαιμού» χαρτιά . «Φυσικά» πρέπει να βρεθούν «έξω από το Δήμο» όσοι πιαστούν για πλαστά πτυχία, είπε . Ενώ δήλωσε αντίθετη για τον επανέλεγχο των συμβάσεων: « Είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι υπό έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις μόνο και μόνο για να βρεθούν υποψήφιοι προς απόλυση».

Στόχος, σύμφωνα με την κ. Καραγιαννίδου, η διάλυση των Δήμων, προκειμένου να προχωρήσει η εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Κοκοτινής

Στη γραμμή του δημάρχου συντάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Κοκοτινής.

Για τον επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων, ο κ. Κοκοτίνης σχολίασε ότι πρόκειται για την εφαρμογή ενός μνημονιακού μέτρου που θα οδηγήσει σε 6.500 απολύσεις. «Το έχουν υποσχεθεί στην τρόικα και το πολεμάν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει αυτός ο έλεγχος», τόνισε.

Αναγνώστου

Εν μέρει σύμφωνος και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναγνώστου: «Η διαδικασία για να δημιουργήσουμε τη δεξαμενή απολύσεων – θυσία προς την τρόικα ξεκινά από την Αυτοδιοίκηση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η Αυτοδιοίκηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την κατάσταση του Δημόσιου Τομέα».

Από την άλλη, ο κ. Αναγνώστου εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τον κ. Μητσοτάκη: «Λέμε για τον υπουργό και καταδικάζουμε την ενέργειά του να παραπέμψει τους πέντε. Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε και την υποχρέωση των δημάρχων να τηρούν το νόμο. Αν αρνήθηκαν να προχωρήσουν τους ελέγχους, είναι υπόλογοι».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ. ΜΑΖΙ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

Στο Δημοτικό Συμβούλιο συμμετέχουν ακόμη ως επικεφαλής εκλεγμένων παρατάξεων οι Τσατσούλη, Ευσταθίου, Πανταζόπουλος, Πίκουλα, Σόφης. Δεν έβγαλαν άχνα ή δεν τους παίζει η πηγή σας;

Ανώνυμος είπε...

Αφού τον έβγαλε δήμαρχο η ΝΔ καλά κάνει και τα ρίχνει. Όπως στρώνεις κοιμάσαι Αντωνάκη.

Ανώνυμος είπε...

Την επόμενη φορά παλληκάρι μου να κατέβεις υποψήφιος με το Βαλασόπουλο.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ είπε...

Είμαι πολύ δεξιός για να μπω μέχρι στο ψηφοδέλτιό τους μέχρι ΛΑ.Ο.Σ και ΑΝ.ΕΛ φτάνουν οι επιλογές τους ή κάνω λάθος;
Άσε που δεν μπορώ να έχω συνυποψήφιους που στα νιάτα τους είχαν ως πρότυπο τον Στάλιν και τον Λένιν.
Μέχρι τότε το πολιτικό σκηνικό βέβαια θα έχει αλλάξει πολύ με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; ο Δήμος θα αλλάξει σίγουρα χέρια αλλά προς τα δεξιά ............