ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας



Με τον πλέον επίσημο τρόπο, διά στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ανακοινώθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με δημόσια δήλωσή του ο κ. Σαμαράς κοινοποίησε ότι πρότεινε τον Σταύρο Δήμα για το ύπατο αξίωμα και στις τρεις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στη Βουλή.

Δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

» Όπως όφειλε να κάνει η κυβέρνησή μας, αποφάσισε να απομακρύνει αυτήν την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας! Εξάλλου, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα.

» Έτσι, με την εκλογή Προέδρου από την ελληνική Βουλή έως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το μνημόνιο εποχή.

» Επιλέξαμε, λοιπόν, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για τηνΣαμαράς: Με την εκλογή Προέδρου από την ελληνική Βουλή έως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το μνημόνιο εποχήΠροεδρία της Δημοκρατίας, τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που, προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν.

» Κατά κοινή ομολογία είναι ένα πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει. Ενώνει τους πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει τον σεβασμό. Με την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφασίσαμε να διαλύσουμε τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και να αποκαταστήσουμε την πολιτική σταθερότητα» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
To μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Δήμας έκανε την πρώτη του λιτή δήλωση ως υποψήφιος Πρόεδρος. «Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν» ανέφερε.

Το όνομα κλείδωσε στην πρωινή συνάντηση

Συνάντηση με τον Σταύρο Δήμα είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το πρωί της Τρίτης.

Ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην Κομισιόν δέχτηκε πρόταση για την προεδρία της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό, την οποία και έκανε αποδεκτή.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο «εκλεκτός», ο κ. Δήμας ανέφερε: «Θα μιλήσει ο πρόεδρος», όπως και έγινε λίγη ώρα αργότερα.

Οι πολιτικές εξελίξεις επηρέασαν και τον Γενικό Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος στις 12.15 κατέγραφε σημαντική πτώση 8,31%, κινούμενος στις 949,09 μονάδες.


Στο κυνήγι των 180 βουλευτών βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που προχώρησε στην αιφνιδιαστική κίνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής υπό την πίεση της τρόικας και των εξελίξεων του Eurogroup.

Η κίνηση αιφνιδιασμού αποφασίστηκε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση των Βρυξελλών να δώσουν δίμηνη παράταση του μνημονίου και την άκαμπτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ποιος είναι ο Σταύρος Δήμας - Σύντομο βιογραφικό

Ο Σταύρος Δήμας είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Διετέλεσε σε πολλά υπουργεία καθώς καιεπίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον, ενώ σήμερα κατέχει θέση αντιπροέδρου στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στην Κλένια Κορινθίας στις 30 Απριλίου 1941. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Νέας Υόρκης και έχει εργαστεί ως δικηγόρος για τη νομική εταιρεία της Wall Street, «Sullivan & Cromwell» (1969-1970) και για τη νομική υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών στην Παγκόσμια Τράπεζα (1970-1975). Την περίοδο 1975-1977 ήταν αναπληρωτής διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης.

Έχει εκλεγεί μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου επί δέκα συνεχείς φορές, από το 1977 μέχρι το 2004 εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου (1980-1981), υπουργός Γεωργίας (1989-1990), υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1990-1991). Την περίοδο 1985-1989 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και μεταξύ 1995-2000 ήταν γενικός γραμματέας του κόμματος.

Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά ως επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις και από τον Νοέμβριο 2004 επίτροπος για το Περιβάλλον, θέση την οποία κατείχε μέχρι τη λήξη της 1ης θητείας της επιτροπής Μπαρόζο το 2009.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου στις 4/11/2011 και τη συνάντηση και κατ' αρχήν συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, το πρόσωπό του αναφέρθηκε στον Τύπο ως προτεινόμενο για τη θέση του πρωθυπουργού ή για τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου τον Νοέμβριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: