ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : ΤΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ ΤΗΣ ΣΑΛΩΜΗΣ




Πουτανάκι από κούνια η Σαλώμη, ανήλικη ακόμα, ανέλαβε να καθαρίσει τη μπουγάδα για πάρτη της μάνας της και να πλανέψει τον θείο της Ηρώδη να πάρει το κεφάλι του ευσεβέστατου Ιωάννου του Βαπτιστού. Το εν λόγω στόρυ έχει παίξει ανά τους αιώνες, αλλά σήμερα ο αποδυτηριάκιας θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους κι όχι όπως τα αναφέρουν τα ιερά κιτάπια.

Σήμερα είναι του Ιωάννου Προδρόμου του Βαπτιστού. Έτσι το έχουν κανονισμένο. Χθες ταΘεοφάνεια, ο αγιασμός των υδάτων, αν είναι δυνατόν να αγιάζουν και τα νερά, και σήμερα αυτουνού του περίεργου κουρελή, του Βαπτιστού, που κυκλοφορούσε μ’ ένα ρούχο από τρίχες κι ένα δερμάτινο κορδόνι στη μέση. Φοβερά πράγματα.

Φρικιαστική φάτσα αυτός ο Ιωάννης, φιγούρα απόκοσμη που έτρωγε ακρίδες και μέλι και είχε μυηθεί στις μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες του νερού των ποταμών.

Ο Ηρώδης ο Αντύπας, ο εγγονός του Ηρώδη του Μέγα, βασίλευε στην Ιουδαία, ένα καλό ανθρωπάκι, σεμνό, δημιουργικό, που όμως καψουρεύθηκε την γυναίκα του αδελφού του, τηνΗρωδιάδα.

«Κάτσε καλά» τον προειδοποιεί ο Ιωάννης, αν την παντρευτείς θα φας το κεφάλι σου. Δεν είναι ηθικό να κοιμάσαι με τη νύφη σου...». Υπ’ όψιν ότι η εβραϊκή θρησκεία απαγόρευε δεύτερο γάμο και ο Τζων ο Βαπτιστής ήταν ικανός να ξεσηκώσει τον κόσμο.

Δεν ήξερε πώς να ξεμπερδέψει μ’ αυτόν τον ψευτοπροφήτη Βαπτιστή, μ’ αυτόν που στονΙορδάνη ποταμό βαπτίζει κόσμο. «Έλα δω, μωρή...» είπε στην κόρη της. «Χορούς ξέρεις, τσαχπίνα είσαι, κάνε τα γλυκά μάτια στον Ηρώδη, τον γκόμενό μου».

Πλακώνει έναν καρσιλαμά η Σαλώμη και τον τρελλαίνει τον θείο της και καπάκι ένα τσιφτετέλι που μπροστά της δεν έπιανε καμμιανής ο χορός της κοιλιάς. Κάργα στη μαστούρα ο βασιληάς της δίνει παραγγελιά. Ό, τι θες, μανουλομάνουλο, πέταξε τα όλα τα πέπλα από πάνω σου και ζήτα μου ό, τι θες.

Και η σκρόφα με βλέμματα όλο υποσχέσεις στον χαρμάνη Ηρώδη του είπε «Πρώτα το κεφάλι του Ιωάννου σε πιατέλα έξτρα λαρτζ και μετά, τρελλιάρη παιδεραστή, όλη δικηά σου...»


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: