ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Σε περίοδο μνημονίου, το 2012, αναπτύχθηκε έντονα το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, η διάθεση δηλαδή απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή προϊόντων, αρχικά πατάτας.

Αφορμή οι αδιάθετοι τόνοι πατάτας παραγωγής Νευροκοπίου Δράμας την ίδια στιγμή που η εγχώρια αγορά γέμιζε με πατάτα εισαγωγής.

Με διοργανωτές «κινήσεις πολιτών», Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, … και τη συνδρομή ιστολογίων του διαδικτύου.

Στην Ηλιούπολη καθιερώθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου η λειτουργία αγοράς με τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες μια φορά το μήνα πάντα Κυριακή με προτεραιότητα στις υποβληθείσες αιτήσεις παραγγελίας.

Μελετώντας ενδελεχώς το φαινόμενο της αγοράς με τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες που η λειτουργία της καθιερώθηκε και στην πόλη μας επισημαίνω:

-Δεν υπάρχει στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει με σαφήνεια τους όρους λειτουργίας των αγορών χωρίς μεσάζοντες, την αδειοδότηση, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τον τρόπο επιλογής και τις υποχρεώσεις των παραγωγών που πουλάνε στις αγορές αυτές.

-Δεν μπορεί να πλήττονται οι βιοπαλαιστές της πόλης που διατηρούν κρεοπωλεία, παντοπωλεία, παραδοσιακά και κατεψυγμένα προϊόντα, κάβες και καφεκοπτεία, αποθήκες χαρτιού και απορρυπαντικών οι οποίοι αγωνίζονται για το μεροκάματο πληρώνοντας ενοίκια, εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και παρεμπορίου.


Η λειτουργία των αγορών με τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες ημέρα Κυριακή, όπως γίνεται κατ’ εξακολούθηση στην Ηλιούπολη, αποτελεί ατόπημα αφού την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία διχάζεται για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή είτε για λόγους θρησκευτικούς. είτε για λόγους εργασιακών κεκτημένων.

Ο Δήμος Ηλιούπολης οφείλει να ζητήσει από την Κεντρική Διοίκηση την δημιουργία σαφούς νομοθετικού πλαισίου εφόσον προκρίνει τη λειτουργία αγορών με τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες και να μην αρκείται διαχρονικά σε πολιτικές ανοχής του φαινομένου.


Σήμερα απαιτείται περισσότερο από ποτέ σεβασμός της αξιοπρέπειας του καταναλωτή που δεν έχει χρήματα να διαθέσει στην αγορά και του βιοπαλαιστή εμπόρου της πόλης που αγωνίζεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Άγγελος Κάνδηλας, μέλος Παράταξης «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά» και εργαζόμενος στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα.
Την κλείσατε και τη Μυρσίνη.
Στην περιοχή της Αγίας Μαύρας.

Προεκλογικά, στις δημοτικές, μπαίνατε μέσα όλοι να αφήσετε τα φυλλάδιά σας.