ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Συμπεράσματα από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στην Πόλη μας

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Συμπεράσματα από τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στην Πόλη μας

Το πράγμα δεν πάει. Έχουμε μια κάκιστη και επικίνδυνη κυβέρνηση επειδή δεν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Όποιος μελετήσει τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ στην Πόλη μας θα βγάλει πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. 

Τι είχαμε λοιπόν στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου στην Πόλη μας. ΨΗΦΙΣΑΝ 2.815
ΑΚΥΡΑ ΛΕΥΚΑ 35
ΕΓΚΥΡΑ 2.780

ΕΛΑΒΑΝ

ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 1.155
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 919
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΔΩΝΙΣ 456
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 250

Εάν ανατρέξουμε στις ψήφους που πήρε η ΝΔ στην Πόλη μας στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 θα δούμε πως την τίμησαν 9.164 συμπολίτες μας. 

Το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά τα λάθη της ηγεσίας της ΝΔ και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που οδήγησε στην αλλαγή ηγεσίας , στις εθνικές εκλογές στην Πόλη μας η ΝΔ πήρε μόλις 8.902 ψήφους. 

Έχασε δηλαδή 262 ψήφους την στιγμή που η χώρα διαλυόταν , υπήρχαν capital control στις Τράπεζες και η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει αντιληπτή από όλους. 

Τώρα που όλοι ξέρουν πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει τις ίδιες νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που εφάρμοζε και η ΝΔ μόλις 2815 συμπολίτες μας πήγαν για να αναδείξουν τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άμα πάμε και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους τότε θα γίνει σε όλους αντιληπτό πως η ΝΔ είναι ένα γηρασμένο κόμμα που δεν φαίνεται να έχει μέλλον. Ποια ήταν όμως  τα ηλικιακά χαρακτηριστικά όσων πήγαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ; 

Στον πρώτο γύρο οι νέοι, ηλικίας 18-25 ετών, που προσήλθαν στις κάλπες ήταν μόλις 14.179 (3,6%). Η αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, 25-34 ετών, αντιπροσώπευσε το 6,4% του εκλογικού σώματος (25.600), ενώ σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοφόρων όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες.

Έτσι, στην ομάδα των 35-44 ετών ψήφισαν 46.399, δηλαδή το 11,6%, στην ομάδα των 45-54 ετών οι ψηφοφόροι ανήλθαν σε 65.508 (16,4%), σε εκείνη των 55-64 ψήφισαν 79.271 (19,96%), ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων, 132.343, ανήκει στην ομάδα των 65-79 ετών.

Τέλος, οι άνω των 80 ετών ψηφοφόροι ξεπέρασαν τους 35.000! Τα ποσοστά είναι ενδεικτικά της παντελούς έλλειψης νέων ανθρώπων στο κόμμα αυτό. Από 18-34 ετών το συνολικό ποσοστό των ψηφισάντων στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ είναι μόλις το 10%!

Ένα τέτοιο κόμμα, το οποίο στις ηλικίες από 65 και άνω πιάνει συνολικά το 42,1% (δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους) δεν μπορεί να έχει ούτε παρόν, ούτε πολύ περισσότερο μέλλον. 

Τα συμπεράσματα είναι οδυνηρά για το κόμμα της ΝΔ , που σε αυτές τις εσωκομματικές του εκλογές πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την τελευταία του ευκαιρία να σταθεί και πάλι στα πόδια του. 

Η δική μας εκτίμηση είναι πως σύντομα ένα νέο κόμμα θα δημιουργηθεί στα δεξιά της σημερινής ΝΔ αφού οι επιτελείς της δεν κατανοούν πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κεντροδεξιά χωρίς δεξιά. 

Σ.Μ 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστή ανάλυση. Εάν εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχηγός την επόμενη κιόλας μέρα το συμπέρασμα της ανάλυσης θα επιβεβαιωθεί. Εάν εκλεγεί ο Ευάγγελος Μειμαράκης το συμπέρασμα της ανάλυσης θα αργήσει να υλοποιηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ανάλυση με ποιοτικό και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Μεϊμαράκης κατά Μητσοτάκη: Οι απολύσεις καθαριστριών δεν είναι μεταρρύθμιση

Ανώνυμος είπε...

Μεϊμαράκης: «Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας ή η απόλυση καθαριστριών και σχολικών φυλάκων»