ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Καλός για την Αμερική ο Τράμπ και αυτό με αστερίσκους όχι όμως για την Ελλάδα

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Καλός για την Αμερική ο Τράμπ και αυτό με αστερίσκους όχι όμως για την Ελλάδα

Επειδή μέσω του προσωπικού μου λογαριασμού στο facebook είχα ταχθεί υπέρ της εκλογής Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αναρωτήθηκαν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" γιατί δεν έγραψα κάτι για την χθεσινή ορκωμοσία.
Θέλω να ξεκαθαρίσω πως και τότε που τον υποστήριζα αλλά και τώρα έγραφα για την επιλογή που θα είχα εάν ήμουν Αμερικανός πολίτης.

Όμως είμαι Έλληνας πολίτης και για τους λόγους αυτούς θέλω να τονίσω πως η εκλογή Τραμπ μπορεί να εξελιχθεί πολύ αρνητικά για την χώρα μας. Όταν π.χ ο Τραμπ εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές μετανάστευσης στο κράτος του λογικό είναι πως πολλοί εξαθλιωμένοι από τους βομβαρδισμούς και τις κακουχίες στη Μέση Ανατολή ή αλλού να στρέψουν την προσοχή τους στην Ευρώπη.


Πηγή εισόδου σε αυτήν είναι και η χώρα μας και ήδη τα αρνητικά αποτελέσματα είναι εμφανή αφού χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στην χώρα μας αναζητώντας σωτηρία.

Δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν υπέρ του Brexit δεν θεωρεί δηλαδή πως η Ε.Ε μπορεί να προσφέρει κάτι σε ισχυρές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία.


Όμως η Ελλάδα δεν είναι Μεγάλη Βρετανία και εάν δεν έχει οικονομική βοήθεια από κάπου εύκολα μπορεί να καταντήσει Κούβα και να μας εύχεται μετά ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος κάποτε να απελευθερωθούμε!!

Γιατί η ντροπή του δυτικού κόσμου είναι πως άφησε την μισή σχεδόν Ευρώπη να ζει επί δεκαετίες κάτω από την μπότα του κομμουνισμού!


Λαοί ολόκληροι εξοντώθηκαν οικονομικά, πείνασαν , έχασαν για 70 και πλέον χρόνια την Ελευθερία τους και η "πολιτισμένη" δύση απλώς μέσω του ψυχρού πολέμου περίμενε πότε τα καθεστώτα αυτά θα αποτύχουν και θα "πέσουν".

Οι προσπάθειες που έκαναν για να ανατρέψουν αυτά τα καθεστώτα ήταν αναποτελεσματικές και φυσικά ο δυτικός κόσμος δεν θα πρέπει να νιώθει καθόλου υπερήφανος για αυτή του την "αδράνεια" ή αναποτελεσματικότητα.

Οι ομιλίες του Τραμπ δεν έχουν για μένα καμία σημασία. Τις απόψεις του τις έχω ακούσει και από πολλούς άλλους . Με αρκετές συμφωνώ και με μερικές άλλες όχι.Όλες όμως παραμένουν κενό γράμμα εάν δεν τις υλοποιήσει.

Η κριτική του προς την Κίνα είναι θετική, το ίδιο και οι απόψεις του για την λαθρομετανάστευση, όμως στο πολύ σοβαρό θέμα της υγείας το γεγονός πως θέλει να καταργήσει το Obamacare είναι τραγικό λάθος του.

Σε άλλη ανάρτηση θα αναφερθώ διεξοδικά στο Obamacare γιατί θεωρώ πως είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Μπαράκ Ομπάμα στα οκτώ χρόνια που κυβέρνησε τις ΗΠΑ.

Ανησυχητικό είναι ακόμα το γεγονός πως ο Τραμπ ομιλεί θετικά για τον Πούτιν έναν ηγέτη που δεν σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες στην χώρα του.

Βέβαια οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν θα έχουν στο μέλλον κοινά συμφέροντα με την Ρωσία. Οι καλές σχέσεις που επιθυμούν; οι δυο πλευρές να έχουν  θα αποδυναμώσουν την δυτική δημοκρατία μας εάν και εφόσον υλοποιηθούν.

Βέβαια μέσα στο κόμμα του Τράμπ υπάρχουν αρκετοί που δεν συμπαθούν τους Ρώσους και τις πρακτικές τους, και αργά ή γρήγορα οι δικές τους απόψεις είναι αυτές που θα εφαρμοστούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας αυτής.

Δεν μπορεί η μεγαλύτερη δυτική δημοκρατία να συμμαχήσει με την Ρωσία που καταπατά καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν μπορεί να συμμαχήσει με τους Ρώσους που ακόμα και σήμερα έχουν την νοοτροπία της Σοβιετίας.

Δεν μπορεί η Ρωσία να γίνει δυτικός κόσμος και το αποδεικνύει κάθε φορά μη σεβόμενη κανένα κανόνα διεθνούς δικαίου.

Μακάρι να αλλάξει και να γίνει σύμμαχος του δυτικού κόσμου αλλά βήματα καλής θέλησης δεν έχει κάνει τα τελευταία 30 χρόνια.

Όμως όταν για έναν "ηγέτη"  όπως ο Πούτιν που είναι στα πολιτικά πράγματα της Ρωσίας από την εποχή της  KGB. ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θετικά πράγματα να πει κάτι δεν πάει καλά στον δυτικό κόσμο.

Η επιρροή της Ρωσίας με τέτοιες ανόητες ενέργειες μεγαλώνει ,και στο μέλλον μπορεί να σφετεριστεί εις βάρος του δυτικού κόσμου αυτή την "ελαφρότητα" του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Άλλωστε για να γίνει η Αμερική μεγάλη χρειάστηκε η μισή σχεδόν Ευρώπη να ζήσει την φρίκη του κομμουνισμού και δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά κάτι ανάλογο.

Μπορεί αυτή την φορά η χώρα μας να μην γλιτώσει από την λαίλαπα αυτή. Άλλωστε στο μοίρασμα του κόσμου δεν μπορείς να στέκεσαι πάντα τυχερός.

Η μοίρα μικρών κρατών όπως είναι η Ελλάδα είναι πως εξαρτώνται πάντα από τις πολιτικές των μεγάλων, και εάν δεν έχεις τον σωστό σύμμαχο εύκολα μπορείς να καταλήξεις Κούβα, Βενεζουέλα , ή ακόμα και Βόρεια Κορέα.

Μας σώζει μόνο η γεωστρατηγική μας θέση και τίποτα παραπάνω. Αλλά από ό,τι φαίνεται ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένας στυγνός επιχειρηματίας και δεν ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες όπως η γεωστρατηγική.

Είναι όντως λυπηρό που υπάρχουν κόμματα στην Ελλάδα που υποστηρίζουν ταυτόχρονα Πούτιν και Τράμπ, δείχνουν με αυτό τον τρόπο  την ασχετοσύνη τους και την επικινδυνότητα των επιλογών τους εάν και εφόσον έρχονταν ποτέ στην Εξουσία.

Σ.Μ 




Δεν υπάρχουν σχόλια: