ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Τελικά καλός καταπατητής είναι μόνο το Κράτος!!!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Τελικά καλός καταπατητής είναι μόνο το Κράτος!!!

ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΛΟΓΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΘΕΜΑ!!! ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΣΑΝΟ!!! 
ΠΟΙΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΕΧΕΙ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ. ΕΛΕΟΣ 


ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ (ΔΕΟΥ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

22 Νοεμβρίου 2016

Όπως είναι γνωστό, στις 2/12 το ΣτΕ θα εκδικάσει προσφυγές των Δήμων Κρωπίας, Ηλιούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Γλυφάδας, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Παπάγου-Χολαργού καθώς και ιδιωτών κατά του Π.Δ. 187/2011 για την προστασία του Υμηττού. Σε δημοσίευμα της εφημ. Καθημερινή (8/10/2016) για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Β. Βαλασόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε : «Το Διάταγμα του 2011 είναι ακραίο … Δεν μπορεί η Α΄ Ζώνη να επεκταθεί έως τα όρια του σχεδίου πόλης, δεν μπορεί να μας απαγορεύουν να κάνουμε νέα νεκροταφεία όταν δεν έχουμε χώρο στα υφιστάμενα» κλπ.

Σχολιάζοντας την διαμορφωμένη κατάσταση και ενόψει όσων έπονται της εκδίκασης των προσφυγών στο ΣτΕ στις 2/12, το ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ του ΥΜΗΤΤΟΥ (ΔΕΟΥ) επισημαίνει τα ακόλουθα:

Α. Σε ότι αφορά την εν εξελίξει απόπειρα ακύρωσης του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού
Η διαμορφωμένη κατάσταση, εν όψει της εκδίκασης των προσφυγών στο ΣΤΕ, είναι αποτέλεσμα σκοπούμενων παραλείψεων του ΥΠΕΚΑ ώστε να έχει εκπονηθεί εγκαίρως Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Αυτό, ισοδυναμεί με ανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση βαρύτατης πολιτικής ευθύνης για την διαρκή ανατροφοδοσία των πιέσεων, που επί δεκαετίες, καίνε, εμπορευματοποιούν και τσιμεντοποιούν τμήματα του Υμηττού, παρά τις επαναλαμβανόμενες περί του αντιθέτου υποσχέσεις του Υπουργού.

Β. Σχετικά με τις δηλώσεις του δημάρχου Ηλιούπολης

Δηλώσεις αυτοδιοικητικών που προτάσσουν τη διεκδίκηση χώρων εκτός των ορίων του σχεδίου πόλης για κάλυψη των αναγκών σε νέες εγκαταστάσεις κοινωνικού εξοπλισμού (νέα νεκροταφεία, κλπ.), κλείνουν το μάτι σε συμφέροντα που επί δεκαετίες εμπορευματοποιούν και τσιμεντοποιούν κομμάτια του βουνού.

Το Διάταγμα δεν επεκτείνει την προστασία του βουνού στα όρια του σχεδίου πόλης καθώς, το υφιστάμενο σχέδιο πόλης, είναι το αποτέλεσμα διαδοχικών και εκ των υστέρων νομιμοποιήσεων και εντάξεων σε αυτό περιοχών, που η αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική δόμηση αποσπούσε από τον Υμηττό. Κατά τούτο, δηλώσεις περί «ακραίας» προστασίας που παρέχει ένα διάταγμα, το οποίο βάζει τέλος ακριβώς σε τέτοιες πρακτικές, είναι απαράδεκτο να γίνονται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), καθώς όχι μόνο απάδουν των σκοπών του Συνδέσμου, αλλά και δεν εκφράζουν το σύνολο των Δήμων-μελών του.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού δηλώνει τα ακόλουθα:

Εμείς, οι Εθελοντές Δασοπροστασίας του Υμηττού που σε κάθε φωτιά παλεύουμε να σταματήσουμε την καταστροφή, θεωρούμε όλα τα παραπάνω ως «αιτία πολέμου» για την προστασία του βουνού. Απέναντί μας, βρίσκονται δήμαρχοι – που ΔΕΝ εξελέγησαν για να καταστρέψουν τον Υμηττό, καταπατητές, οικοπεδοφάγοι, οργανωμένα συμφέροντα και η «επιλεκτική» ανικανότητα και βραδύτητα της Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτόν τον πόλεμο, που μας έχει επιβληθεί, καλούμε:
Την Ελληνική Κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την έκβαση της εκδίκασης στο ΣΤΕ στις 2/12, να πάρει άμεσα ΟΛΑ τα αναγκαία μέτρα που θα αποτρέψουν την υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού, εγκαταλείποντας άμεσα την μέχρι σήμερα τακτική της και εκδίδοντας ΟΛΕΣ τις απαραίτητες αποφάσεις, οι οποίες θα αποκλείουν κάθε σκέψη για παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του Υμηττού, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την προστασία του.
Τους κατοίκους της Αττικής να συνειδητοποιήσουν την απειλή που εξελίσσεται και να συστρατευθούν στον αγώνα που ξεκινάμε, καθώς είναι πρώτα απ’ όλα δικός τους αγώνας η προστασία του δάσους και της ποιότητας ζωής.

Το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό, η υπεράσπιση του οποίου αποτελεί υποχρέωση ΟΛΩΝ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΠΑΥ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Έπεσε στην αντίληψή μου ανακοίνωση στην ιστοσελίδα εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας στην οποία γίνονται ψευδείς, συκοφαντικές και προσβλητικές αναφορές στο πρόσωπό μου σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από όλους σχεδόν τους δήμους τους όμορους προς τον Υμηττό, για το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα Μπιρμπίλη.

Αν και οι υπογράφοντες αποτελούν μια μικρή μειοψηφία του συνόλου των εθελοντικών ομάδων γύρω από τον Υμηττό, εν τούτοις οφείλω μια απάντηση σε όσα μου καταλογίζουν.

Ως Πρόεδρος του ΣΠΑΥ είναι σε όλους γνωστό ότι αντιμετωπίζω το ζήτημα της προστασίας του Υμηττού με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας και πολλές φορές και με προσωπική διακινδύνευση, με την υποστήριξη και των έντεκα δημάρχων του ΣΠΑΥ.

Από την άλλη πλευρά, ως Δήμαρχος μιας πόλης που οφείλει να προστατεύει τα συμφέροντα των κατοίκων της, δεν μπορεί να μείνω απαθής στα χρόνια προβλήματα και αιτήματα τους, όταν υφιστάμενες ιδιοκτησίες τους εδώ και πενήντα και πλέον χρόνια κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν και οι ίδιοι να βρεθούν στο δρόμο. Τους ανθρώπους αυτούς κανείς δεν μπορεί να τους εξομοιώσει με καταπατητές και οικοπεδοφάγους και να τους γκρεμίσει τα σπίτια τους και ως προς το ζήτημα αυτό είναι σαφής η διαφωνία μου με τα μέτρα αυτά που έρχονται σαν συνέπεια του Διατάγματος του 2011.

Η συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων αυτών, που δεν αφορούν μόνο την Ηλιούπολη αλλά και τους όμορους Δήμους που ο οικιστικός ιστός τους φτάνει μέχρι τα όρια του βουνού, δεν σημαίνει ότι δεν προστατεύουμε τον Υμηττό ούτε σημαίνει ότι επιχειρούμε την τσιμεντοποίησή του ή την παράνομη δόμηση.

Επίσης θέματα υπαρχουσών κοινόχρηστων χρήσεων όπως τα υπάρχοντα νεκροταφεία, οι υπογράφοντες πιστεύουν ότι πρέπει να μείνουν σε εκκρεμότητα έτσι ώστε σ’ αυτά να μην μπορούν να γίνουν νόμιμες εργασίες υγιεινής ή αντιπλημμυρικής προστασίας; Μήπως κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό για να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα;

Αλήθεια, ποιος είναι πιο αποτελεσματικός και ποιος προστατεύει περισσότερο τον Υμηττό; Αυτός που αντιμετωπίζει κατάματα την πραγματικότητα και προτείνει εφικτές λύσεις ή αυτός που ζητάει το αδύνατο και προτείνει λύσεις που τελικά ακυρώνονται καθιστώντας τον Υμηττό εκτεθειμένο χωρίς νομικό πλαίσιο, ένα απροστάτευτο ξέφραγο αμπέλι;

Αυτά ας τα ψάξουν οι συντάκτες της επαίσχυντης αυτής ανακοίνωσης σε αυτούς που τα έκαναν και σε αυτούς που με απόλυτη προχειρότητα έφτιαχναν νόμους δήθεν προστασίας που ακυρώθηκαν εκκωφαντικά από τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Κανείς εκτός από τους συκοφάντες με το όψιμο ενδιαφέρον που ανάρτησαν την ανακοίνωση αυτή δεν μπορεί να αποδώσει μομφή στην σημερινή Διοίκηση του ΣΠΑΥ που προσπαθεί με τεράστιο αγώνα με πενιχρά μέσα, συνεχείς δράσεις και οφθαλμοφανείς παρεμβάσεις να προστατέψει τον Υμηττό και να αναδείξει την σημασία του για τους όμορους με αυτόν Δήμους. Και κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν τον προστατεύουμε από επίδοξους καταπατητές και παράνομες επεκτάσεις.

Στο πλευρό μας έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικών, χωρίς άλλες βλέψεις εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων, με τις οποίες βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία και είμαστε πάντα στο πλευρό τους για κάθε υλικοτεχνική υποστήριξη.

Κάποιοι ελάχιστοι, πολιτικά και κομματικά υποκινούμενοι που έχουν παρεισφρήσει στις ομάδες αυτές και προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις με ανύπαρκτα θέματα όχι μόνο δεν προστατεύουν τον Υμηττό μας, αλλά είναι και καταδικασμένοι στην απομόνωση και την απαξίωση.

Ευνόητο, είναι βέβαια, ότι όσοι αναρτούν, φιλοξενούν και κοινοποιούν δημόσια τέτοια ψεύδη, προσβολές και συκοφαντίες, θα κληθούν σύντομα να τα αποδείξουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και αναλαμβάνουν τους ίδιους ρόλους: διάσπασης και αποδυνάμωσης της κοινής προσπάθειας ΣΠΑΥ και πολιτών, για την προστασία και αναβάθμιση του Υμηττού σε μια εποχή που πάνω από όλα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ
Βασίλης Βαλασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: